Oxygen Merida Spinning Night 2012

FotoSefo
Az idei évtől járok különböző sportrendezvényekre, amelyek közül is a spinning eseményeket keresem, kutatom, megyek és élvezem. Nincs nagy igényem ilyenkor, csupán pár órányi őrületre vágyom, amit szombaton sikerült is teljes gőzzel kielégítenem.

Marcsella
Esemény: Oxygen Merida Spinning Night 2012
Időpont: 2012. szeptember 8.
Helyszín: Diósd, DNS Sportközpont

A rendezvényt Európa egyik legnagyobb spinning eseményeként emlegetik, így nem kicsi volt az izgalom, míg a regisztrálást követően végre elérkezett a nagy nap, egy újabb kihívás, a 8 órás tekerési lehetőség igen csak felpaprikázott.
Különösebb előkészületet nem igényelt a részvételem, csupán az aznapi táplálkozásomat kellett megtervezni, ami kulcsfontosságú a teljesítmény és a majdani regenerálódás szempontjából.

FotosSefo
Mikor még fogalmam sem volt a sporttáplálkozás tudományáról, az első hosszabb tekerés alkalmával megtapasztaltam a következetlen táplálkozás káros hatását, miszerint ekkora igénybevételnél az izmokhoz nyúl energiáért a testünk, s ennek az önkannibalizmusnak hála pár óra alatt eltűnt a keservesen magamra kínlódott izomzatom.

Ennek elkerülése érdekében szükséges szénhidráttal ellátni a testünket. Erre kiválóak az energiaszeletek és sportitalok, de jelen alkalomra az én menüm óránként egy banán, és sportital helyett vízzel bekeverve a cukor- és aszpartám-mentes glutamint választottam. Ezek szénhidrát tartalma fedezi a szükségleteimet. 

A glutamin csökkenti az izomszövet lebomlást és a kortizol szintjét, stabilizálja a vércukor szintet, növeli a glikogén raktárakat és csökkenti a cukor éhséget, vágyakozást. Ezt egészítettem ki vitaminokkal, müzli szelettel, sajttal és becsúszott az ajándékcsomagban található l-karnitin is az utolsó órára, melynek döntő szerepe van a szervezetünk energia termelésében, megakadályozza a tejsav felhalmozódását az izmokban, javítja azok oxigénellátását, így növeli az állóképességet és késlelteti a fáradtságot. Otthon pedig bedöntöttem egy jó adag fehérjeturmixot. 

Sejtem, hogy sokan idegenkednek a táplálék kiegészítők használatától, s rögtön a tiltott szerek és drogok kategóriájába sorolja a hozzá nem értő, de magam is alapos tanulmányozás után ismertem be jótékony hatását és használom eredményesen.
FotoSefo
A rendezvény ideje alatt folyamatosan kínálták a leamortizált tömeget gyümölccsel, sajttal és úgy láttam Túró Rudival is, továbbá ingyenesen biztosítottak vizet is. Kitelepített büféről is gondoskodtak a szervezők, ahol többek közt szendvicseket és kávét lehetett vásárolni, akár bankkártyával is.

A helyszín számomra teljesen megfelelő volt, különösen tetszett a műfüves pálya, természetes fílinget kölcsönözött a hatalmas teremnek. Sokan panaszkodtak az oxigénhiányról, de szerencsés helyválasztásom miatt nekem ezzel sem volt problémám, tőlem pár méterre egy hatalmas ajtó tátongott és engedett be némi friss levegőt az egyébként valóban bűzös és forró hangárba. Bár nem tudom, milyen rendszer tudna szembeszállni több mint 100 spinnerből és bringásból áradó orbitális hővel és szaggal.

Vesszőparipám, és a hangulatomhoz is maximálisan hozzájárul a hang- és fénytechnika, különösen mivel az egészet egy fesztiváli partyként élem meg. A fények lehettek volna picit izgalmasabbak, és kicsit hangosabb zenét is el tudtam volna viselni az eufória kedvéért. Azonban az első rendezvényem volt, ahol a mikrofon és zene kölcsönhatása nem vmi őrjítő zúgást eredményezett, hanem tökéletesen megfértek egymás mellett, kiválóan szólt mindkettő, érthető volt.

A hangulat és az élmény igazi felelősei azonban a prezenterek voltak, akik egytől egyig Spinning® Mesteroktatók.

Spinning® Mesteroktatók
Maurizio Bottoni, Olaszország
Farkas András, Budapest
Peter Pastijn, Belgium
Ulrike Fritz, Ausztria
Posch Gabi, Budapest, főszervező
Jarek Witek, Lengyelország
Polona Gosar Rankovic, Szlovénia

Tökéletesen felépített órák voltak annak érdekében, hogy különösebb hátrányos következmény nélkül, végül is kényelmesen végig tudjunk tekerni 8 órát, de Nekem elfért volna benne több őrület, néhány óra egészen lájtosra sikerült.
Sajnos nem tudok visszaemlékezni alaposan az órákra, nem tudom bemutatni egyesével a felépítésüket, de a hangulat megmaradt. Mindenki teljesen korrekt órát vezényelt le szuper zenékkel, és mindenkitől kaptam lúdbőrt. Volt kifejezetten kedvenc, meglepetés, és kis csalódás is.
Jarek Witek
Az abszolút favorit Jarek Witek volt. Már a kisugárzása is megnyerő volt, nem mellesleg igen jóképű fiatalember, tekintélyt parancsoló magasság és izomzat. Sajnos izmos lábait hatalmas tetkók csúfítják, de barátságos mosolya lágyítja e hatalmas termetet. Nekem az ő órája volt a katarzis, soha korábban át nem élt hangulatot teremtett, bátran állítom, életem legjobb spinning élménye volt, ahogy teljes átéléssel, alázattal, őrülettel kényszerítette a fáradt lábakat még erőteljesebb menetelésre egyenesen az eufória állapotába. Csúcs volt! Imádtam, ahogy pattogott és táncolt a színpadon és a sorok közt, mint egy igazi rock sztár!
Posch Gabi
A másik meghatározó élményem Posch Gabi volt, az egyik legismertebb oktató a szakmában. Bevallom, különböző fórumokon sokszor futottam bele negatív véleményekbe róla, de neve akkor is a legjobbak közt csillog, így egyértelmű a kíváncsiságom, amit azért színez némi előítélet. A rangsorom második helyére lépett Gabi, mivel igazán pörgős, odaadó órát vezényelt, nekem teljesen szerethető volt a stílusa. Rajongása és elhivatottsága egyértelmű.
Polona Gosar Rankovic
Kis csalódást  Polona Gosar Rankovic  okozott, vagyis inkább a szerencsétlen beosztása (7. óra). Már a külseje, a hangja rejt valami izgalmat magában, a róla szóló írások is sejtetik, eszelős óra lesz. Sajnos ehhez képest nekem nagyon unalmas volt. Bizonyára a hetedik órára nem lett volna tanácsos szétzúzni az embereket, de azért nem bántam volna egy eszetlen tempót.

Az utolsó órát közösen tartották a prezenterek, és együtt vitték a tömeget álmaik teljesülése felé. Az Én álmom teljesült. 8 hosszú és kemény óra után fellélegezni és már sokadszorra megállapítani, hogy milyen önfeledt boldogság lesz úrrá rajtam egy cél teljesítésekor, s közben már az új eszement tervek fogalmazódnak…
Teljesítve!
Köszönöm az élményt Oxygen Spinning Team!
Fotó: Foto Sefo.

liget, burger, ping-pong

Városliget
Budapesten élni számomra kiváltság. Rajongom érte. Imádom a történelem szagát az épületek homlokzatán, a belváros vibrálást, sokszínű lakóit és látogatóit, a méterenként fellelhető büféket, kocsmákat, bisztrókat, tengernyi programlehetőséget, inspiráló kisugárzását, és a Városliget ezeréves fűzfáit, hatalmas labirintus területeit.

A 101 projekt keretében végrehajtott programok nem csupán szórakozás, de próbálom ez által jobban megismerni a várost és történetét, így számos kellemes csavargásaimnak otthont adó Liget 1200-as évekig visszanyúló viszontagságos életét is.

Liget
Hosszú évszázadokig a Liget tulajdonlásáért, a mocsaras terület rendezéséért és hasznosításáért folyt a küzdelem, melynek kezdeti lépéseit Mária Terézia tette meg az erődtörvény, és II. József a Szépítő Bizottság létrehozásával. Egyre kedveltebb kirándulóhellyé vált, s 1794-ben Boráros János városbíró indítványozta, hogy alakítsák azt át mulató és üdülőhellyé, mely nehéz és hosszú feladat volt.
Székes Fővárosi pavilon
Itt volt az első ejtőernyős ugrás bemutató Magyarországon, és 1802-ben pedig már lóversenyt is rendeztek. Az 1800-as évek elején József nádor Pestet világvárossá akarta fejleszteni, amihez szervesen hozzátartozik egy minden igény kielégítő üdülő és mulatókert. Megjelentek a mutatványosok, egy pesti polgár, Grossinger Lipót bormérési jogot kapott, elkészült roundó, itt láthatták az emberek Antóniót a kardnyelőt és itt állt ki bárki ellen birkózni Horánszky, az erőművész. Kratochwill János vendéglős indította az első omnibusz járatot, mely a mai Roosevelt téri kávéháza és a ligeti kávéháza közt járt. Pest első gyógyfürdője is itt, a Városliget mellett és ebben az időben épül fel. Számos múzeum épült, itt kapott helyet az Állatkert is. Ős-Budavára, a kontinens legnagyobb mulató negyede végül csődbe ment, majd megnyílt az Angol Park, megnyitották a Széchenyi fürdőt, a  városligeti korcsolyapályát, és az elegáns szórakozóhelyet, a Royal Gerbeaud Pavilont.
A II. Világháború pusztításaiból azonban csak nehezen szedte össze magát a Városliget. Az Angol Park és a Vurstli összevonásából és államosításából megszületett a Vidám Park, a múzeumok felújítása azonban elhúzódott.

Manapság heves viták folynak a Liget állapotáról, s nyilván rengeteg tennivaló lenne vele, azért így is szerethető park, és bár II. József elképzelése nem teljesen olyan komplexumok létrehozása volt, mint a Pántlika vagy Kertem, de mára - követve a trendet - igen közkedvelt szórakozóhelyek.

Balkán burgert enni a Kertemben
Egyértelműen az idei nyáron az abszolút favoritom volt a Városliget és hűs fáinak árnyékában meghúzódó Kertem, ahol a 101 projekt keretében balkán burgert kellett ennem.
 A kerthelyiség tipikus fás, lampionos, bringás, morajlós, lazulós, retrós, ahol megszámlálhatatlan sok estét töltöttem el már itt, annál is több sört fogyasztottam, de a csábító illatok ellenére soha nem kóstoltam meg az itt készülő burgert. 

Az illat, a kígyózó sorok, és hogy már önálló facebook oldala is van, elég referencia és biztosíték volt számomra, hogy rendkívüli kulináris élményben lesz részem, ennek ellenére a ’wow’ elmaradt.

Nem volt éppen rossz, de nem vágtam hanyatt magam tőle, bár az árától igen. Nekem hatalmas és kemény volt a kenyérlepény, éppen csak szállingóztak benne a zöldségek, és a hanyagul papírtányérra vetett burger teljesen széthullós volt. A pulton kihelyezett hatalmas műanyag bödönökből pumpálhattam rá a ”guszta” ketchupot, majonézt, ami, mint választék – ízvilág nulla-, és mint praktikum – nem fér alá a burger és csak köpköd- húzott fel. Ennek ellenére összességében nem ítélem rossznak, mert a hús viszont nagyon ízlett benne, s úgy érzem, engem maga a burger általánosságban nem izgat. 
A menü a jövőben marad sör és ropi…
Ping-pongozni a Városligetben
Szerte a parkban, sőt az egész városban meglepően sok lehetőségünk van ping-pongozni, csak győzzük kivárni sorunkat. A 101 projekt további programja tehát a Városligetben játszani. 
A Ligetben különleges atmoszféra lengi körül a betonasztalokat, ahol egész szezonban ott tanyázó fura figurák játsszák élet-halál szettjeiket. 
A fa tövében szocreál csíkos műanyag szatyorban vár a meleg sör és uzsonna, sorra gyúlnak a prilukik, röpködnek a ”bazmeg”-ek. Ebben a közösségben félve kéredzkedünk egy épp üres asztalhoz, és zavarban kezdjük játékunkat, amely kezdetben inkább csak labdamarkolászás a földről, majd tollas, tenisz, s egy óra múlva hasonlít a ping-pongra. Kicsit. Kirívó látvány lehettünk ügyetlenségünkkel, hangos kacarászásunkkal, bizonyította ezt a bámészkodó padon ücsörgők bamba tekintete felénk. Amúgy irtó jó móka, tényleg…

Az idő még kedvez e programoknak, próbáld ki Te is… És olvasd el, hol jártál: Városliget Információ