liget, burger, ping-pong

Városliget
Budapesten élni számomra kiváltság. Rajongom érte. Imádom a történelem szagát az épületek homlokzatán, a belváros vibrálást, sokszínű lakóit és látogatóit, a méterenként fellelhető büféket, kocsmákat, bisztrókat, tengernyi programlehetőséget, inspiráló kisugárzását, és a Városliget ezeréves fűzfáit, hatalmas labirintus területeit.

A 101 projekt keretében végrehajtott programok nem csupán szórakozás, de próbálom ez által jobban megismerni a várost és történetét, így számos kellemes csavargásaimnak otthont adó Liget 1200-as évekig visszanyúló viszontagságos életét is.

Liget
Hosszú évszázadokig a Liget tulajdonlásáért, a mocsaras terület rendezéséért és hasznosításáért folyt a küzdelem, melynek kezdeti lépéseit Mária Terézia tette meg az erődtörvény, és II. József a Szépítő Bizottság létrehozásával. Egyre kedveltebb kirándulóhellyé vált, s 1794-ben Boráros János városbíró indítványozta, hogy alakítsák azt át mulató és üdülőhellyé, mely nehéz és hosszú feladat volt.
Székes Fővárosi pavilon
Itt volt az első ejtőernyős ugrás bemutató Magyarországon, és 1802-ben pedig már lóversenyt is rendeztek. Az 1800-as évek elején József nádor Pestet világvárossá akarta fejleszteni, amihez szervesen hozzátartozik egy minden igény kielégítő üdülő és mulatókert. Megjelentek a mutatványosok, egy pesti polgár, Grossinger Lipót bormérési jogot kapott, elkészült roundó, itt láthatták az emberek Antóniót a kardnyelőt és itt állt ki bárki ellen birkózni Horánszky, az erőművész. Kratochwill János vendéglős indította az első omnibusz járatot, mely a mai Roosevelt téri kávéháza és a ligeti kávéháza közt járt. Pest első gyógyfürdője is itt, a Városliget mellett és ebben az időben épül fel. Számos múzeum épült, itt kapott helyet az Állatkert is. Ős-Budavára, a kontinens legnagyobb mulató negyede végül csődbe ment, majd megnyílt az Angol Park, megnyitották a Széchenyi fürdőt, a  városligeti korcsolyapályát, és az elegáns szórakozóhelyet, a Royal Gerbeaud Pavilont.
A II. Világháború pusztításaiból azonban csak nehezen szedte össze magát a Városliget. Az Angol Park és a Vurstli összevonásából és államosításából megszületett a Vidám Park, a múzeumok felújítása azonban elhúzódott.

Manapság heves viták folynak a Liget állapotáról, s nyilván rengeteg tennivaló lenne vele, azért így is szerethető park, és bár II. József elképzelése nem teljesen olyan komplexumok létrehozása volt, mint a Pántlika vagy Kertem, de mára - követve a trendet - igen közkedvelt szórakozóhelyek.

Balkán burgert enni a Kertemben
Egyértelműen az idei nyáron az abszolút favoritom volt a Városliget és hűs fáinak árnyékában meghúzódó Kertem, ahol a 101 projekt keretében balkán burgert kellett ennem.
 A kerthelyiség tipikus fás, lampionos, bringás, morajlós, lazulós, retrós, ahol megszámlálhatatlan sok estét töltöttem el már itt, annál is több sört fogyasztottam, de a csábító illatok ellenére soha nem kóstoltam meg az itt készülő burgert. 

Az illat, a kígyózó sorok, és hogy már önálló facebook oldala is van, elég referencia és biztosíték volt számomra, hogy rendkívüli kulináris élményben lesz részem, ennek ellenére a ’wow’ elmaradt.

Nem volt éppen rossz, de nem vágtam hanyatt magam tőle, bár az árától igen. Nekem hatalmas és kemény volt a kenyérlepény, éppen csak szállingóztak benne a zöldségek, és a hanyagul papírtányérra vetett burger teljesen széthullós volt. A pulton kihelyezett hatalmas műanyag bödönökből pumpálhattam rá a ”guszta” ketchupot, majonézt, ami, mint választék – ízvilág nulla-, és mint praktikum – nem fér alá a burger és csak köpköd- húzott fel. Ennek ellenére összességében nem ítélem rossznak, mert a hús viszont nagyon ízlett benne, s úgy érzem, engem maga a burger általánosságban nem izgat. 
A menü a jövőben marad sör és ropi…
Ping-pongozni a Városligetben
Szerte a parkban, sőt az egész városban meglepően sok lehetőségünk van ping-pongozni, csak győzzük kivárni sorunkat. A 101 projekt további programja tehát a Városligetben játszani. 
A Ligetben különleges atmoszféra lengi körül a betonasztalokat, ahol egész szezonban ott tanyázó fura figurák játsszák élet-halál szettjeiket. 
A fa tövében szocreál csíkos műanyag szatyorban vár a meleg sör és uzsonna, sorra gyúlnak a prilukik, röpködnek a ”bazmeg”-ek. Ebben a közösségben félve kéredzkedünk egy épp üres asztalhoz, és zavarban kezdjük játékunkat, amely kezdetben inkább csak labdamarkolászás a földről, majd tollas, tenisz, s egy óra múlva hasonlít a ping-pongra. Kicsit. Kirívó látvány lehettünk ügyetlenségünkkel, hangos kacarászásunkkal, bizonyította ezt a bámészkodó padon ücsörgők bamba tekintete felénk. Amúgy irtó jó móka, tényleg…

Az idő még kedvez e programoknak, próbáld ki Te is… És olvasd el, hol jártál: Városliget Információ

Nincsenek megjegyzések: