A kezdeti lelkesedés nem múlt el, csak éppen nem aludtam két hónapja,
és az erőforrásaim allokálásába csúnyán belebuktam. Készült néhány finomság,
ért néhány megosztandó élmény, csak épp ide formázni-fogalmazni nem volt
alkalmam.
A legutóbbi bejegyzésemet illene folytatnom a vacsorára készült
desszert bemutatásával, megtisztelnem őt e sorokkal, mivel Ő az igazi. Imádom! A
narancs
és gyömbér egy sokadik találkozása a konyhámban, a la Lila Füge.
Készítettem ezt korábban a nővérem szülinapjára egy kellemes téli piknikre is,
már akkor tudtam, találkozunk még...
Narancsos gyömbéres torta
30 dkg vaj
15 dkg barnacukor
15 dkg golden syrup
10 dkg gyömbér finomra reszelve
2 dl tejszín
3 tojás
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Narancsszirup
1 dl frissen facsart narancslé
1 dl víz
10 dkg cukor
Mascarpone krém
30 dkg mascarpone
3 1/2 dl habtejszín
3 ek porcukor
3 ek frissen reszelt narancshéj
A vajat közepes lábosban felolvasztjuk, beletesszük a cukrot, golden
syrupot, reszelt gyömbért és összeolvasztjuk. Már a látványtól is egekbe szökik
a vércukorszint, nem mellesleg gyönyörű massza.
Egy tálban összekeverjük a felvert tojásokat és a tejszínt, amit a masszához
adunk. Ebbe fokozatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A
keveréket sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük és 160 fokra
előmelegített sütőbe tesszük kb. 40 percre, addig, míg nem ragad, ezt fogpiszkálóval
ellenőrizhetjük. Kivesszük a sütőből és megszurkáljuk egy hurkapálcikával, majd
az így formában hagyott tésztát meglocsoljuk a narancssziruppal, amelyhez a
hozzávalókat össze kell forralni csupán.
A szirupot ne öntsük rá teljes egészében, Én legalább 3-4 részletben
szoktam locsolgatni, hogy legyen ideje felszívódni, ne áztassuk el a tésztát.
Hagyjuk magára, majd ha tejesen kihűlt, lefóliázva tegyük egy éjszakára hűtőbe.
Ez tényleg kell neki, de ha nincs erre alkalmunk, legalább 3 órára akkor is
pihenjen a hűvösben.
A krémhez a tejszínt felverjük, majd finoman adagolva hozzáadjuk a
porcukrot, mascarponét és tovább verjük, amíg közepesen kemény habot kapunk.
A végén hozzákeverjük a reszelt narancshéjat. Fenomenális krém, ha sikerült
kinyalakodni magunkat, akkor annak érdekében, hogy megfelelő arányban kenjük a
tésztára, osszuk 3 részre.
A tortából 3 egyforma lapot vágunk. Ehhez egy jó nagy késre lesz
szükség, és figyeljünk arra, hogy egyenes, és egyforma vastag rétegeket
vágjunk, amit megtöltünk krémmel: tészta, krém, tészta, krém, tészta, majd a
tetejét és oldalát is bevonjuk. Számomra ez egy élvezetes feladat, olyan szép
látvány és kellemes érzés igazgatni a krémet, csinosítgatni, eloszlatni a krém
apró hullámos barázdáit.
Innentől tetszés szerint díszíthető, mivel biztosan marad legalább egy
fél narancs, aminek maximum a héját reszeltük le, kreativitás kérdése, hogy
abból milyen dekoráció varázsolunk, de megfelelő üzletekben iszonyú nagy
választék van dekorcuccokból.
Én kandírozott narancshéjjal szoktam feldobni, akár a krémbe is
keverek.
Nos, hát Ő a nagy szerelem… Alig várom, hogy újra lássuk egymást!
... és a sportcsukámat!
Recept: Lila Füge
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése