sokadik típusú találkozások



A kezdeti lelkesedés nem múlt el, csak éppen nem aludtam két hónapja, és az erőforrásaim allokálásába csúnyán belebuktam. Készült néhány finomság, ért néhány megosztandó élmény, csak épp ide formázni-fogalmazni nem volt alkalmam.
A legutóbbi bejegyzésemet illene folytatnom a vacsorára készült desszert bemutatásával, megtisztelnem őt e sorokkal, mivel Ő az igazi. Imádom! A narancs és gyömbér egy sokadik találkozása a konyhámban, a la Lila Füge. Készítettem ezt korábban a nővérem szülinapjára egy kellemes téli piknikre is, már akkor tudtam, találkozunk még...

Narancsos gyömbéres torta

Tortalap
30 dkg vaj

15 dkg barnacukor
15 dkg golden syrup
10 dkg  gyömbér finomra reszelve
2 dl tejszín
3 tojás
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Narancsszirup
1 dl frissen facsart narancslé 
1 dl víz
10 dkg cukor
Mascarpone krém
30 dkg mascarpone
3 1/2 dl habtejszín
3 ek porcukor
3 ek frissen reszelt narancshéj


A vajat közepes lábosban felolvasztjuk, beletesszük a cukrot, golden syrupot, reszelt gyömbért és összeolvasztjuk. Már a látványtól is egekbe szökik a vércukorszint, nem mellesleg gyönyörű massza.
Egy tálban összekeverjük a felvert tojásokat és a tejszínt, amit a masszához adunk. Ebbe fokozatosan hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A keveréket sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 40 percre, addig, míg nem ragad, ezt fogpiszkálóval ellenőrizhetjük. Kivesszük a sütőből és megszurkáljuk egy hurkapálcikával, majd az így formában hagyott tésztát meglocsoljuk a narancssziruppal, amelyhez a hozzávalókat össze kell forralni csupán.

A szirupot ne öntsük rá teljes egészében, Én legalább 3-4 részletben szoktam locsolgatni, hogy legyen ideje felszívódni, ne áztassuk el a tésztát. Hagyjuk magára, majd ha tejesen kihűlt, lefóliázva tegyük egy éjszakára hűtőbe. Ez tényleg kell neki, de ha nincs erre alkalmunk, legalább 3 órára akkor is pihenjen a hűvösben.
A krémhez a tejszínt felverjük, majd finoman adagolva hozzáadjuk a porcukrot, mascarponét és tovább verjük, amíg közepesen kemény habot kapunk.  A végén hozzákeverjük a reszelt narancshéjat. Fenomenális krém, ha sikerült kinyalakodni magunkat, akkor annak érdekében, hogy megfelelő arányban kenjük a tésztára, osszuk 3 részre.
A tortából 3 egyforma lapot vágunk. Ehhez egy jó nagy késre lesz szükség, és figyeljünk arra, hogy egyenes, és egyforma vastag rétegeket vágjunk, amit megtöltünk krémmel: tészta, krém, tészta, krém, tészta, majd a tetejét és oldalát is bevonjuk. Számomra ez egy élvezetes feladat, olyan szép látvány és kellemes érzés igazgatni a krémet, csinosítgatni, eloszlatni a krém apró hullámos barázdáit.


Innentől tetszés szerint díszíthető, mivel biztosan marad legalább egy fél narancs, aminek maximum a héját reszeltük le, kreativitás kérdése, hogy abból milyen dekoráció varázsolunk, de megfelelő üzletekben iszonyú nagy választék van dekorcuccokból.
Én kandírozott narancshéjjal szoktam feldobni, akár a krémbe is keverek.
Nos, hát Ő a nagy szerelem… Alig várom, hogy újra lássuk egymást!

... és a sportcsukámat!

Recept: Lila Füge

Nincsenek megjegyzések: