folyadék - lecke V.

Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Antoine de Saint-Exupéry
folyadék
Folyadékot vesztünk, nemcsak az izzadsággal, hanem a szánkon keresztül, a lehelettel is párologtatunk. Ha nem pótoljuk gyorsan, dehidráció következhet be, aminek negatív hatása van a teljesítményre és az egészségre.
A termelt izzadság mennyisége és a leadott folyadék függ az edzés intenzitásától, időtartamától, a környezet hőmérsékletétől és páratartalmától, az egyéni testösszetételtől.
Egy 1 órás edzés során egy átlagember kb. 1 liter folyadékleadásra számíthat, vagy ennél többre, ha melegebb van.
Vannak, akik jobban izzadnak, mint mások, még akkor is, ha ugyanazokat a gyakorlatokat végzik ugyanolyan körülmények között. Ez részben függ a testsúlytól és -méretétől, az edzettségi szinttől, egyéni faktoroktól.
A jelentős folyadékvesztés hatására a vérmennyiség lecsökken, a testhőmérséklet emelkedik, a folyadékvesztés jobban igénybe veszi a szívet, a tüdőt és a keringési rendszert.
A dehidráció tünetei: lomhaság, lustaság, álmatlanság, fáradtság, fejfájás, étvágytalanság, émelygés, hányinger. A vizeletnek hígnak és halványnak kell lennie. Ha koncentrált, sötét színű és kevés, akkor ez jelzi azt, hogy dehidráltak vagyunk.
test tekercselés
Az izzasztó tekercselés káros
Sokan használnak plusz melegítőket edzés során, pl. körbetekerik a testüket valamilyen izzasztóval, ami gátolja a hőleadást, ami folyamatos hőmérséklet-emelkedést okoz. Hogy a szervezet ezt kompenzálja, a test elkezd izzadságot termelni, és így fokozatosan növekszik a folyadékveszteség. Így dehidráltakká válunk, ami nemkívánatos következményekkel jár.
A melegítőben történő edzés, ill. súlyvesztés nem csak veszélyes, de nincs is a zsírvesztésre gyakorolt hatása. Bármennyi súlyt is veszítünk, az egyszerűen csak folyadék, amit azonnal visszaszerzünk.

Mit? Mikor? Mennyit?
Edzés előtt: 500 ml folyadék 2 órával az edzés előtt, hogy a hidrációt segítsük, és hogy elegendő idő maradjon a túlzott vízmennyiség kiválasztására. Ajánlatos 125-200 ml bevitele közvetlenül az edzés előtt.
Edzés közben: Amint elkezdünk edzeni, máris folyadékot veszítünk, ellensúlyoznunk kell tehát a folyadékveszteséget: rendszeres időközönként innunk kell annyit, amennyi jólesik, 10-20 percenként legalább 125-250 ml az edzés végéig. Minél többet izzadunk, annál többet kell innunk.
Ne a szomjúság vezéreljen bennünket, mert ez nem jó hidrációs állapotjelző.
Edzés után: a normális folyadékszint elérése érdekében legalább másfélszeresét vegyük fel annak a folyadékmennyiségnek, amit az edzés során elveszítettünk (150%).
Mérjük meg magunkat edzés előtt és után. Ha azt vesszük alapul, hogy 1 liter izzadság 1 kg testsúlyveszteségnek felel meg, akkor 1,5 1 folyadékot kell innunk minden elveszített kg után. Ezt nem azonnal kell meginnunk.
Napközben: 1 liter folyadék minden felvett 1000 kcal-hoz.
sportital
Sportital
A sportitalok előnye, hogy azokból szénhidrátot is nyerünk. A sportitalok tehát biztosíthatják a teljes hidrációt, valamint az edzés előtti szénhidrátszükségletet is. Szilárd táplálékkal együtt fogyasztva igen jó hatást tudnak kifejteni.
Egy óránál kevesebb ideig tartó közepes vagy alacsony intenzitású edzés alatt a folyadékveszteség viszonylag kicsi, gyorsan pótolható tiszta vízzel.
Egy óránál rövidebb ideig tartó nagy intenzitású edzés vagy intervallumos edzés során a sportitalok a víznél jobban hatnak a teljesítményre. Pl. 10 km-es futás, tenisz, squash, kerékpár, sprintedzések, köredzés, súlyzós edzés.
Nagy intenzitású, 1 óránál tovább tartó edzés alatt (félmaratoni, labdarúgómérkőzés), akkor szükségünk van gyors energia- és folyadékpótlásra. Más szóval el kell kerülnünk a korai glikogénkiürülést és az alacsony vércukorszintet, valamint a dehidrációt, mert mindegyik elfáradáshoz vezethet.
30-60 g szénhidrát felvétele javasolt a vércukorszint megtartásához, és az elfáradás késleltetéséhez. A legtöbb forgalomban lévő sportital literenként 40- 80 g szénhidrátot tartalmaz, így az optimális szénhidrátfelvételt elérhetjük óránként egy liter ilyen ital fogyasztásával.
A sportitalok jobbak, mint a víz az edzés utáni regenerálódás tekintetében is.

Melyik sportitalt válasszam?
Két fő csoportra bonthatók a sportitalok: folyadék- és energiapótló italokra.
  • A folyadékpótló italok elektrolit- és cukor (szénhidrát)-vegyületek. Ezeknek az italoknak a fő célja, hogy gyorsabban pótolják a folyadékot, mint a tiszta víz, mert a bennük lévő cukor segít megtartani a vércukor- és a glikogénszintet.
  • A szénhidrát (energia)-pótló italok jobban biztosítják a szükséges szénhidrátot, mint a folyadékpótló italok, ezek általában izotóniás italok.
Ha 1 egység gyümölcslevet felhígítunk 1 egység vízzel, izotóniás italt kapunk, amely ideális a rehidrációhoz edzés alatt és edzés után is.
gyümölcslé
Bízom benne, hogy a helyes folyadékfogyasztás fontosságát felismeri az a hölgy is, aki az edzőteremben múltkor egy órás, kevésbé megerőltető erősítő edzés (lófrálás a súlyok közt) közben benyomott másfél liter kólát. Jó ég! A lehető legrosszabb választás.

Víz. Idd! Élj!

Nincsenek megjegyzések: