főzz. szeress. élvezz.


A receptek böngészése, majd a kiválasztott ételek készítése és elfogyasztása életem legszebb perceit ajándékozzák számomra, melyet a legcsodásabb pillanat követ, a szeretett és szerelmes férfi elismerő, elégedett és büszke pillantása.
Magam is elégedetten nyúlok el egy ínycsiklandó vacsora után a gondosan kiválasztott bor szürcsölgetése, vagy egy frissen karamellizált creme brulee kanalazgatása közben a biztonságot nyújtó férfikarok ölelésében, és állapítom meg, tökéletes az életem ebben a harmóniában. Figyelmet fordítok a közös asztal terítékére, a magam külsejére is, hiszen minden együtt töltött este, minden együtt töltött vacsora egy ünnep. Remek alkalom egymásra figyelni távol a napi rutin, a televízió és rádió, emberek, gondok zajától, megfűszerezve a beszélgetéseket a gasztronómia által nyújtott élvezetekkel.
Ez kellemes. Boldog. Békés. Nyugodt.
Két barátnőm szerelembe esett, végzetesen, amelyet megpecsételni kívánnak a férfi szemébe mormolt ígéretükkel, miszerint örökké szeretni, óvni fogják egymást, holtukiglan…
Szeretnék a barátnőimnek kedveskedni, kik a szerelem ízét tökéletesen ismerik, azonban Én most késsel, lábassal felfegyverezve konyhába állítom őket, és kérem szépen őket, hogy főzzünk, süssünk, és együnk együtt, beszélgessünk, aztán menjenek feleségül szerelmeikhez, és vigyék el nekik is az élményt, élvezzék együtt…

Előző soraimat régis régi barátnőimnek címeztem a házas életüket megelőző utolsó lány-napjaik alkalmából. Egy kellemes napot töltöttünk együtt, amire azt terveztem, segítek kicsit eligazodni nekik a konyha világában és átélni az étkezés örömét együtt.

Az ajándék egy saját készítésű és szerkesztésű receptgyűjtemény a la Marcsella, amely a kedvenc ételeimet foglalja össze, mind egyszerűen elkészíthető fogás. 

ajándék receptgyűjtemény a la marcsella
A programot egy finom és hangulatos ebéddel kezdtük az Arriba Taqueria mexikói gyorsétteremben, taco bodega-ban. Megszámolni sem tudom, mennyi burrito-t fogyasztottam el ott az elmúlt kb. 2 év alatt. Ahogy átléped az ajtót, szinte egy más világba csöppensz, egyenes Mexikóba, csak épp nem szükséges ehhez több ezer kilométert megtenned. Engem teljesen elvarázsol a dekoráció, az összes felületet beborító hatalmas színes virágok, festmények, a feliratok a falon, melyek segítenek tájékozódni a spanyol nyelv és ételek rejtelmeiben. A kedvencem a burrito, amelyet jól megtömve kérek babbal, korianderrel, tejföllel, sajttal, lime-al, hagymával, salsa-val, guacamole-val, s hangulattól függően, de mostanában gyakran chorizoval. Zajos, pörgős, lazulós.

arriba
Majd a nap hátralevő részében otthon gasztrománkodtunk, nevetgéltünk, beszélgettünk. Uzsonnára előkerült egy előző éjjeli málnás sajtkrém torta, melyet először bő egy éve készítettem, s úgy hiszem, nem lehet elrontani, eddig mindeni rajongva imádta. Imádom Én is.

A vacsora már közös munka, a kis kukták hozzá is láttak. A menü: fűszeres joghurt pácban sült csirkecombok sárgarépás galuskával. Imádom a fűszereket, a pácba valók pedig igazán lelkesítően hatnak rám: a frissen őrölt koriandermag és kömény találkozása a curryvel és cayenne borssal karöltve. Napsütötte színű falatok.
Az őrjítően finom ízekkel telitett közös nap álomba merülve zárult, vágyakozva otthon maradt korgó gyomrú férjek iránt. Az ébredést fejedelmi reggeli, majd a szomorú búcsú követte.

Éld át Te is. Főzz. Süss. Edd. Együtt.

Joghurtban sült csirkecombok sárgarépás galuskával


4 csirkecomb (egyenként 20 dekásak)
20 deka joghurt
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz (2 deka)
1 zöldcitrom
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál currypor
1 kávéskanál őrölt kömény
1 késhegynyi cayenne bors
35 deka sárgarépa
15 deka finomliszt
5 deka teljes kiőrlésű liszt
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 tojás
1 duci fokhagymagerezd
a tálaláshoz esetleg 1 piros chilipaprika

Bemelegítem a sütőt 220 fokra (gázsütőnél a 7-es fokozat), és a galuska tésztájába kerülő répának felteszek forrni enyhén sós vizet egy fazékban. Amíg a sütő és a víz melegszik, megműtöm a csirkecombokat, majd összekeverem hozzájuk a joghurtos pácot.
A megmosott, szárazra törölt combokról lehúzom a bőrt, és néhány helyen éles késsel beirdalom a húst.
A páckészítés nagyon gyorsan megvan. Beleöntöm egy kis tálkába a joghurtot meg az olajat, hozzákanalazom a mézet, és kézi reszelőn belereszelem a megmosott zöldcitrom héját. Az ujjaimon átszűrve belecsöpögtetem a gyümölcs fanyar levét is, és előveszem a mozsaramat. Megtöröm benne a koriandermagot, amit elvegyítek a curryporral, az őrölt köménnyel és a cayenne borssal. Az így kapott fűszerkeveréket a joghurtos alaphoz szórom, és az egészet jól összedolgozom. Rendben, a fűszeres-joghurtos pác elkészült.
Visszatérek a csirkéhez. A csirkecombokat lerakom egymás mellé egy 20x30 centi méretű sütőtálba, rájuk öntöm a pácot, és rendesen bele is forgatom őket, hogy minden négyzetmilliméterüket érje az édes-csípős kevercs. Aztán ha már forró a sütő, lefedem a tálat alufóliával, és kb. 55 perc alatt megsütöm a joghurtos csirkecombokat úgy, hogy az utolsó 15 percben lekapom róluk a fóliát. így nemcsak átsülnek, hanem meg is pirulnak.
Amíg a csirke sül, elkészítem a sárgarépás galuskát. Ehhez körömkefével jól megcsutakolom a sárgarépákat, majd 1/2 centis karikákra vágom őket. Ezeket az időközben felforrt, lobogó vízben kb. 15 perc alatt megfőzöm. Amikor már a répa vajpuha, szűrővel kiemelem a fazékból, hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve félreteszem.
Ezután belenézek a fazékba. Ha a répa főzése során túl sok víz forrt volna el, akkor pótolom -mint a tésztafélékét általában, a galuskát is bő vízben érdemes kifőzni -, aztán a telitöltött fazék alatt takarékra csavarom a lángot, és békén hagyom, amíg elkészítem a galuskatésztát.
A kihűlt répát villával vagy krumplinyomóval pépesre töröm, és egy keverőtálba teszem.
Hozzáadom a kétféle lisztet meg a sót, bőven tekerek rá frissen őrölt borsot, és reszelek bele szerecsendiót. Beleütöm a tojásokat, majd megpucolom, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a tálba a fokhagymagerezdet is. Így már minden együtt van a tésztához. Fakanállal alaposan összedolgozom, és ha túl lágy, 1-2 evőkanálnyi lisztet, ha pedig túl sűrű, 1-2 evőkanálnyi vizet teszek hozzá. Az a lényeg, hogy nokedli állagú, ruganyosan kemény, de még keverhető legyen.
Maximumra csavarom a lángot a tűzhelyen hagyott víz alatt, és amikor felforr, nokedliszaggatón beleszaggatom a szép színű galuskákat. Miután a galuskák feljöttek a víz színére, várok 1-2 percet, majd leszűrőm őket, és rögtön a hideg vizes csap alá dugom valamennyit, lecsepegtetem, a megsült csirkét pedig időben kiveszem a sütőből.

New York-i sajttorta





25 deka keksz (például Hobbits omlós zabpehelykeksz)
10 deka megolvasztott, langyosra hűtött vaj
65 deka natúr tejszínes krémsajt
15 deka cukor
5 evőkanál finomliszt
2 kávéskanál vaníliaaroma
1 megmosott citrom lereszelt héja
1 deci tejföl
3 tojás
A tálaláshoz esetleg 30 deka felengedett mirelit eper, vagy málna és 1 zacskó piros tortazselé


Bemelegítem a sütőt 165 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
A torta „tésztarétegéhez” morzsásra darálom a kekszet, majd összekeverem az olvadt, langyos vajjal. A vajas kekszmorzsát ezután egyenletes rétegben belenyomkodom egy 24 centi átmérőjű, kapcsos tortaformába, s ha már meleg a sütő, bedugom 10 percre. Nem kell, hogy teljesen átsüljön, elég, ha aranybarna lesz.
Miközben a vajas kekszmorzsa sül, haladok tovább. Kézi robotgéppel egy nagy tálban simára dolgozom a tejszínes sajtkrémet a cukorral, a liszttel, a vaníliaaromával, a reszelt citromhéjjal és a tejföllel. Utána a masszához egyenként hozzákeverem a tojásokat is, majd az egészet ráöntöm az aranybarna kekszmorzsára.
A tortát beteszem a sütőbe, és 50 percig sütöm. Ennyi idő után még elég folyékonynak tűnik a sajtkrém, de semmiképp sem szabad tovább sütni! Ahogy hűl, majd tovább szilárdul.
A megsült tortát rácsra teszem – így alul–felül tud hűlni -, és ha már kihűlt, berakom egy éjszakára a hűtőbe.
Tálaláskor nedves késsel körbevágom a tortát, kiszedem a formából, és ráteszem egy nagy tálra.
Kkirakom rá a felengedett, mirelit eper vagy málna szemeket, aztán kenek rájuk kevés piros tortazselét, és visszateszem a tortát a hűtőbe, hogy a zselé megdermedjen.


Stahl receptek.

Nincsenek megjegyzések: